вторник, 5 март 2013 г.

Етерично масло от Жълт Кантарион - приятен балсамичен аромат




Жълтият кантарион е бил използван като лечебно растение още преди 2500г. Древните лечители го смятали за универсално лечебно средство, което лекува всички болести.
Етерично масло от Жълт кантарион се произвежда от  „Екомаат“ чрез парна дестилация от стръкове и цветове на диворастящ Жълт кантарион (Hypericum Perforatum).
Аромат: силен, свеж аромат с тревист полутон.
Етеричното масло от Жълт кантарион представлява лесноподвижна зеленикава течност с балсамичен аромат.
Латинското си име  Perforatum, Жълтият кантарион е получил поради многобройните вместилища по листата, които гледани срещу светлината, изглеждат като перфорирани.  Разнообразния химичен състав на маслото обуславя и многостранните лечебни свойства на Жълтият кантарион. Има противовъзпалително, кръвоспиращо, адстрингентно, пикочогонно, жлъчкогонно, антимикробно, регенеративно - стимулиращо зарастването на рани и т.н. действие. Заради противовъзпалителните си свойства маслото от кантарион много често се използва в композиции за масаж при невралгии, ишиас, ревматизъм, артрит и болки в мускулите.
Цялата история на кантариона е свързана с неговата чудодейна сила и с вярата, че прави чудеса.
През деветдесетте години на миналия век популярността на Кантариона като антидепресант достига своя връх - „Удивително средство, което помага на милиони страдащи от уморена форма на депресия в цял свят“. Още от седемдесетте години лекарите в Германия са лекували с настойки, чай и унгвентуми с канатарион, душевни и емоционални разтройства. В Русия наричали Жълтият кантарион „Зверобой“, тъй като предизвиква свръхчувствителност у някой животни със светла козина.
Още Хипократ е препоръчвал маслото от кантарион да се използва винаги когато има кожни увреждания – трудно зарастващи рани, абцеси, прорезни рани, декубитусни рани, леки изгаряния и др. Маслото успокоява възпаленията, защитава увредените тъкани, без да засяга тяхната жизненост. Плиний е препоръчвал маслото при ишиас и треска, а древните римляни в своите знаменити терми са използвали маслото от кантарион за лекуване на болки в кръста.

Интересни факти: При разтъркване между пръстите на цветовете от Жълт кантарион, се отделя кървавочервен сок, поради което в някой страни го наричат, юнашка кръв, порезниче или Христова кръв. Стара легенда разказва, че сред растенията край кръста, на който бил разпънат Исус Христос, изобилствало от Жълт кантарион.
На Еньовден – празника на целебните растения, кантариона е тачен като една от най - важните билки.

От каталога с продукти на „Екомаат“, Жълтия кантарион влиза в състава на акне коректор „Melissa“. Предлага се и като 10% разтвор на Жълт кантарион в Био жожоба, в опаковка от 10мл.

Всички продукти, произведени от „Екомаат“, са напълно натурални и "Био" сертифицирани. Не съдържат изкуствени добавки, като консерванти, емулгатори, синтетични парфюми и оцветители. Използвани са съставки щадящи кожата, получени от биосертифициран растителен произход…


http://ecomaatshop.com/





Няма коментари:

Публикуване на коментар