неделя, 2 юни 2013 г.

Етерично масло от Хвойна – балсамичен, горчив и терпентинов аромат



Хвойната е малко вечнозелено дърво или храст с къси, бодливи листа, скупчени на венчета по три. В зависимост от местоположението си и естествената среда, тя може да разраства настрани, а като дърво може да достигне до 2 метра височина.
Като растение хвойната играе важна историческа роля - използавна е при епидемиите от чума, холера и тиф. В древна Гърция изгаряли хвойновите плодчета за борба с епидемиите, във френските болници също палели хвойнови клонки по време на епидемиите от дребна шарка. Римляните  са познавали свойствата на хвойната като силен антисептик, използвали са я и в готварството като подправяли различни ястия с хвойнови плодчета, вместо с редкия и скъп  по това време пипер.
Днес за хвойната се знае, че притежава много силни  противомикробни,
противовъзпалителни и дезинфекциращи свойства.
Етеричното масло от хвойна се произвежда от „Екомаат“ чрез парна дестилация от  плодове на диворастяща био сертифицирана синя Хвойна (Juniperus communis).
Етеричното масло съдържа: пинен, борнеол, камфен, кадинен, кариофилен и др. и има светъл, жълто-зеленикав нюанс и характерен терпентинов, балсамичен аромат и горчиво-парлив вкус.
Етеричното масло от хвойна е употребявано от векове заради антисептичните и диуретичните му свойства. Тези му качества го правят незаменимо когато човешкия организам има нужда да се освободи от токсини.
Инхалации с етеричното масло се препоръчват при възпаление на горните дихателни пътища, спастична кашлица, бронхит, ларингит, трахеит, бронхиална астма и др.
Доказано е, че летливите етеричномаслени излъчвания на хвойната, поддържат чистотата на въздуха, унищожавайки различни микроорганизми, низши гъби и едноклетъчни организми, като спират развитието на някой причинители на тежки инфекциозни заболявания.
Диуретичното и пречистващо кръвта действие на хвойната я прави отлично средство при ставен ревматизъм, ишиас, лумбаго, артрит и подагра. Винаги разтривайте болезнения участък при такива проблеми с етерично масло от хвойна разредено в растително масло. Можете да използвате и някоя от готовите композиции на „Екомаат“, съдържащи етерично масло от хвойна: Стимул, Лято. При много силно изразени болки, изпитана рецепта е да поставите на болното място 2,3 капки чисто етерично масло от хвойна и непосредствено след това да нанесете аромакомпозиция Стимул. Ефекта е забележителен!
Ваните с масло от хвойна са много популярни с въздействието им върху нервната система. В края на тежък и изтоштителен работен ден, ваната с хвойна,  ще премахне умората и напрежението, ще повиши общия тонус и обмяната на веществата.
Хвойновото етерично масло подобрява храносмилането е и чудесно средство при колики и лошо храносмилане.
Етеричното масло е изключително силен диуретик и антисептик за пикочо-половата система, прилага се  винаги при инфекции на пикочните пътища, цистит, задръжка на урина и камъни в бъбреците.
Тъй като стимулира кръвообращението и пречиства кръвта, хвойната е полезна при всички болести на кожата, тонизира я и може да се използва при акне, екземи и дерматози.
В кулинарията хвойновите плодчете винаги се свързват с дивеча. Подправянето на дивеч с тази подправка прави месото крехко, сочно и вкусно.
Плодовете от хвойна се добавят и към много напитки, към вина и ликьори. Най- известната ароматизирана напитка с хвойна е джинът, който първоначално се произвеждал само за медицински цели, като диуретик.

Интересни факти: В Англия хвойновите плодчета се смятали повече за магически, отколкото за лековити: напролет вратите се окичвали с хвойнови клонки, за да прогонват вещиците и злите духове, а пушекът от огъня на хвойново дърво държал демоните на разстояние. Вярвало се, че запарката от плодове на хвойна връща изгубената младост!

От каталога с продукти на „Екомаат“, етеричното масло от Хвойна влиза в състава на аромакомпозициите  „Стимул“ и „Лято“. Предлага се и като чисто етерично масло от Хвойна в опаковка от 10мл.

Всички продукти, произведени от „Екомаат“, са напълно натурални и "Био" сертифицирани. Не съдържат изкуствени добавки, като консерванти, емулгатори, синтетични парфюми и оцветители. Използвани са съставки щадящи кожата, получени от биосертифициран растителен произход…




Няма коментари:

Публикуване на коментар