вторник, 29 януари 2013 г.

Етерично масло от Бял Равнец - мистичен и омайващ аромат




Етеричното масло от Бял Равнец се произвежда от "Екомаат" чрез парна дестилация от цъфтящи стръкове  на диворастящ Бял равнец (Ahillea Millefolium).
Аромат:  свеж, сладък, тревист, с лек камфорен нюанс, връхна нотка.
Етеричното масло съдържа терпена хамазулен, на който се дължи противовъзпалителния ефект и синьо-зелен цвят на маслото. Азуленът действа като забавя реализацията на хистамина и инхибира произвеждаето на възпалителните левкотриени - хормоноподобни мастни киселини, които въздействат на метаболизма, на репродуктивната и  отделителната системи. В състава на маслото влизат още въглеводороди : α и β-пинен, лимонен, мирцен, терпени: цинеол, борнеол, камфор, кариофилен, сесквитерпенови въглеводороди и др.
Белият равнец е познат и употребяван, като лекарство от хиляди години. 
Латинското му наименование, "Ahillea" произлиза от гръцката митология - героят Ахил лекувал раните си с него. А видовото название на растението произлиза от това, че листата му са многократно насечени, сякаш са хиляди (от лат. дума mille-хиляда и folium-листа). Древните европейци го наричали "военно биле" и също приготвяли лековит мехлем за свойте рани получени на бойните поля.
Главното приложение на етеричното масло от бял равнец е при открити рани и язви. Препоръчва се също да се използва при продължителни болести и да се включва в композиции при екземи и алергични кожни реакции. Притежава противовъзпалителни и антиспазмолтични свойства, които го правят подходящ за балансиране на функциите на дихателната и храносмилателната системи. Много известни са и лечебните свойства на маслото при гинекологични проблеми при жените - нередовна и болезнена менструация, маточни кръвотечения, възпаления на яйчниците и др.
Непубликувани проучвания  /Sloan Kettering/ сочат, че маслото от Бял равнец има защитен ефект при токсични лъчеви  терапии.
Маслото от Бял равнец е подходящо за повдигане на духа, като действа ревитализиращо и подсилващо на психиката, особено в моменти на големи промени. Помага за баланса на интелекта, градивността и съзиданието, както и осъществяването на идеи в далечен план. Отваря за космически  енергии.  
Интересни факти
В китайската медицина Белия равнец се счита за свещенно растение, което олицетворява перфектното равновесие между Ин и Ян. В Европа се счита, че пази от зли сили, а ако спиш върху възглавница от Бял равнец ще сънуваш бъдещия си съпруг.
Древноруска легенда разказва, как княз Дмитрий Юревич бил успешно излекуван от кръвотечение от носа чрез методите на руската народна медицина- поставяне в носните отвори на тампони напоени със сок от Бял равнец. 

Етеричното масло от Бял равнец влиза в състава на следните продукти от каталога на "Екомаат": Аромакомпозиция "Maat dry skin" и Акне коректор "Melissa". Предлага се и в опаковка от 10мл., чисто етерично масло.

Всички продукти, произведени от „Екомаат“, са напълно натурални и "Био" сертифицирани. Не съдържат изкуствени добавки, като консерванти, емулгатори, синтетични парфюми и оцветители. Използвани са съставки щадящи кожата, получени от биосертифициран растителен произход…


      

http://ecomaatshop.com/


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар