сряда, 30 януари 2013 г.

Етерично масло от Мащерка - топъл и силен аромат



Мащерката е била добре известно растение още в античността.
Етеричното масло от Мащерка се произвежда от "Екомаат" чрез парна дестилация от стръкове и цветове на диворастяща  Мащерка (Thymus Serpillum).
Thymus serpillum_Пълзяща мащерка__LabiataeАромат: топъл, пикантен и тревист, мощен аромат, връхна нотка. В състава на етеричното масло от Мащерка влизат: тимол, линалол, карвакрол, цимол, цинеол, камфен, лимонен, терпинен, терпинеол, борнеол и др.
Името на растението "Thymus", в превод от гръцки означава смелост, сила, кураж. Според древна гръцка легенда мащерката израснала на мястото, където Афродита се окъпала след общуването си с Хефест. В древен Рим кичели победителите в състезанията с благоуханни венчета от мащерка за премахване на умората и възстановяване на силите им. Древните египтяни я култивирали и я включвали в рецептите си за балсамиране. Голямата концентрация на терпена тимол определя мощните антисептични и антибактериални свойства на маслото - дори когато е разредено 1000 пъти  то унищожава  микроорганизмите. Маслото  от мащерка е много ефективно като дезинфектант  и в много случаи е по-силен от редица химически препарати за дезинфекция. Мащерката се използва при простудни заболявания - затопля и съживява, премахва мускулните болки, тонизира - "пробужда жизнената енергия". Използва се за лечение на кашлица - суха и спастична, ларингит, фарингит, бронхит и др.. Маслото стимулира притока на кръв и помага в случаи на ниско кръвно налягане, като го нормализира. Заради затоплящият и болкоуспокояващ ефект, който има се включва винаги в композиции при ревматични болки, радикулит, артрит и др. Подходяща е за хора, които имат натрупана  умора, депресия или летаргия. Стимулира апетита след боледуване, съживява и укрепва духа и тялото. Подобрява концентрацията и мотивацията.
Маслото от мащерка намира приложение в парфюмерийната промишленост в композирането на парфюми, одеколони и дезодоранти.
Маслото от мащерка намира приложение във фармацевтичната промишленост при приготване на сиропи за възпаления на дихателните пътища. 
Използва се в кулинарията като подправка и за консервиране на хранителни продукти.
Растението се използва и в кожарската промишленост. 


Интересни факти  
Казват че: В нощта на лятното равноденствие, феите тънцуват върху лехи от мащерка. Отстранява разсеяността, безотговорността. 

От каталога с продукти на "Екомаат", етеричното масло от Мащерка влиза в състава на аромакомпозиция "Energy" . Предлага се и в опаковка от 10мл., чисто етерично масло.

Внимание : Маслото от Мащерка не се препоръчва за вътрешно приемане и е противопоказно, дори и само като ароматерапия при бременни!

Всички продукти, произведени от „Екомаат“, са напълно натурални и "Био" сертифицирани. Не съдържат изкуствени добавки, като консерванти, емулгатори, синтетични парфюми и оцветители. Използвани са съставки щадящи кожата, получени от биосертифициран растителен произход…


      

http://ecomaatshop.com/
http://ecomaat.com/







Няма коментари:

Публикуване на коментар