сряда, 7 ноември 2012 г.

Акнето - един от най-често срещаните кожни проблеми


Ако запитаме девет от десет козметика с дългогодишен опит, с кой от кожните проблемите  им е най-трудно да се справят, несъмнено това ще бъде акнето. То е сред най-разпространените кожни страдания и е сериозен медицински проблем, който засяга както по-младите, така и много възрастни хора.
Акнето е възпалително заболяване на космено-мастния фоликул, засягащо предимно кожата на лицето, гърба, гърдите и раменете, така наречените себорейни области (области, в които мастните жлези са в най-голямо количество). Мастните жлези се намират под въздействието на мъжките полови хормони- андрогенните (тестостерон ), секретирани у жените в малки количества от надбъбречните жлези. Секрецията на жлезите, така наречения себум се састои от мазнини триглицериди, ненаситени мастни киселини, холестерол и неговите естери. Андрогените (тестостерон) стимулират мастната секреция, а естрогените я подтискат.
Най общо казано има два вида акне – младежко и възрастово. Младежкото акне се появява по време на пубертета и обхваща възрастта от 12 до 25 години. Когато се появи след тази възраст, вече се говори за възрастово акне, за появата на което причините  са различни.
Младежко Акне- Acne vulgaris се появява в периода на половото съзряване и се свързва с хипер производство на андрогенни  хормони, което повишава  функцията на мастните жлези за производства на повече себум.
За появата на Акне вулгарис е необходимо комбинирането на няколко причини:
Генетично обусловени особенности във функционалната активност на мастните жлези(себорея), повишено съдържание на андрогенните хормони в тъканите, повишено количество на резидентни микроорганизми(пропионбактерии) в космено-мастния фуликул. Тези бактерии отделят ензима липаза, който разгражда  кожните мазнини (триглицеридите) до свободни мастни киселини. Мастните киселини предизвикват  усилено образуване на кератин в устието на космено- мастния канал, което пък води запушване и до образуването на комедони(черни точки) и до  възпаление на мастните жлези с поява на пустули(гнойни папки).

Избора на методи за лечението на акне зависи от тежеста на заболяването: лека, средна или тежка, но трябва да се има предвид, че лечението  трябва да бъде комплексно.
Диета с ограничаване на животинските мазнини, сладко, шоколад, млечни и консервирани продукти е от изключително значение. Тези храни трябва да бъдат изместени от пресни плодове и зеленчуци, сурови ядки,  които доставят на организма  така полезните ненаситени мастни киселини, витамини и микроелементи. Добрата хигиена е от изключително значение. При необходимост кожата трябва да се почиства с  неароматизиран pH балансиран сапун "без сапун", който запазва физиологичното рН и щади хидро-липидния слой. Трябва да се ограничи използването на фондьотени, пудри и други средсва замаскирващи пъпките, които допълнително запушват порите и създават среда за развитието на микроорганизми. Всички измиващи гелове с абразивни цастици или киселини, които звучат от рекламите и обещават гладка и чиста кожа трябва да се ограничат, тъй като заедно с замърсяванията те унищожават и всички липиди, които предпазват кожата и са част от  хидро-липидната мантия, служеща като щит, без който  кожата става суха, чувствителна, пропусклива за вода и други вещества и отворена врата за инфекции.  Тоници със съдържание на спирт, които подсушават и  правят кожата още по чувствителна също трябва да бъдат заменени с флорални води, които много нежно отстраняват замърсяванията, без да остават усещане за прекалена сухота и опъване. Подходящи са флоралните вади от Здравец, Лайка и Роза, с които ежедневно можете да почиствате кожата. 

Възрастово акне е другия най-често срещан вид акне, от което страдат и жени и мъже на възраст над 25години. За разлика от младежкото акне, при което генетичния фактор е основна причина, при възрастовото акне причините са различни.  На първо място несъмнено, като основна причина може да се посочи стреса, който влияе върху хормоналната система.  Поликистоза на  яйчниците също може да бъде причина за появата на акне. Влияние оказват и различни лекарствени препарати, прекалената употреба на рафинирани храни, както и млечни продукти. Другата съществена разлика между младежкото и възрастовото акне е локализацията на възпаленията. При младежкото акне пъпките се локализират предимно в Т-зоната (чело, нос и брада), а при възрастовото акне пъпките се появяват на брадичката, около устата и по цялата линия на косата. Избора на методи за лечение несъмнено отново зависи от тежеста на заболяването. Като начало консултацията с дерматолог и гинеколог е задължителна.
Диетата с ограничаване на животински мазнини, млечни продукти, консервирани и рафинирани храни може много да подпомогне процеса на лечение. Пресните плодове и зеленчуци са добра алтернатива.
Тъй като зрялата кожа, е изложена многократно повече на агресивни елементи в сравнение с младежката, тя е и по-чувствителна, по-лесно се възпалява и изсушава, което означава, че грижите за този тип акне, трябва да бъдат различни.

От изключителна важност е в този сложен за кожата период какъвто е акнето да поддържаме и съхраняваме хидро-липидната мантия в добър баланс, защото тя е основния  защитник в борбата с микроорганизмите. Ако  грижата за кожата е неправилна като я подсушаваме с тоници със съдържание на алкохол използваме пилинги с частици или на основата на киселини, то хидро-липидна мантия ще бъде унищожена и този период ще се превърне в истински ад. 

Ароматерапията е най-нежния  метод за лечението на акне, може да отнеме дори година, но крайния резултат ще бъде здрава кожа.

Следва продължение....




1 коментар: