четвъртък, 29 ноември 2012 г.

Дерматит - видове и характеристики

                                             
Дерматитът е възпалителна реакция на кожата, предизвикана от разнообразни външни и вътрешни фактори. Думата “дерматит” означава възпаление на кожата, което се характеризира със зачервяване, подуване, напукване, секреция, корички и загрубяване. Сухата кожа е много често срещано оплакване и основна причина за някои от типичните обривни симптоми. Различават се няколко форми на дерматит: Контактен дерматит, Фотоалергичин дерматит, Атопичен дерматит и Себореен дерматит.
Контактния дерматит (екзогенна екзема)  се развива на мястото на директен контакт на кожата с различни по прирада и произход химически вещества: някой метали и техните соли (хром, никел и др.), деривати на нефта, различни медикаменти, козметични средства, сапуни и детергенти, органични разтворители и др. На мястото на контакта се развиват остри възпалителни прояви - силно зачервявяне на кожата, силен сърбеж,  поява на мехури  и оток. Оздравителния процес обикновено настъпва бързо след преустановяване на въздействието на съответните дразнещи агенти. Болестния процес обаче понякога може дълго да се поддържа от минимални количества от веществото, които се намират в околната среда.
Фотоалергичен дерматит се появява при хора с повишена чувствителност към слънчевите облъчвания както и към друг вид облъчвания като рентгеновите. Симптомите на този тип дерматит включват зачервяване, подуване, болка, сърбеж, поява на мехури или рани по кожата в засегнатата област. Ако не се предприеме лечение симптомите изчезват от дни до седмица, но остават различни по форма пигментации по кожата, които са много упорити на лечение и могат да се задържат доста дълго време.
Атопичен дерматит (ендогенна екзема) е много често, в повечето случаи хронично кожно заболяване, което засяга голям процент от населението на света. Генетичните фактори при този дерматит са водещи, налице са смущения в имунната система, като външните фактори се явяват само отключващи агенти. Атопичният дерматит е много чест в световен мащаб и разпространението му се увеличава. Атопичният дерматит възниква най-често при бебета и деца и значително намалява с възрастта. 65% от пациентите развиват симптоми в първата година от живота, а 90% развиват симптоми, преди да навършат 5 години.  Начално възникване след 30-та годишнина е по-рядко и често се свързва с влиянието на атмосферните условия върху кожата. Хората, които живеят в градските райони и в климат с по-ниска влажност са изложени на повишен риск от развитие на атопичен дерматит.
Въпреки, че симптомите могат да варират от човек на човек, най-честите симптоми са изключително дразнима и възпалена кожа, което води до зачервяване, подуване, напукване, корички и загрубяване. Сърбежът е голям отличителен белег (от тук го наричат и невродермит). Типични засегнати участъци от кожата са гънките на ръцете, задната част на колената, китките, лицето и ръцете. По-рядко може да има нацепвания зад ушите, както и различни други обриви върху други части на тялото. Много често атопичния дерматит се съчетава и с други алергични заболявяния като бронхиална астма, сенна хрема и др.
Себореен дерматит (себорейна екзема) е резултат от едновременното въздействие на някой вътрешни и външни фактори. Някой смущения във функцията на жлезите с ватрешна секреция, могат да доведат до нарушения на мастната обмяна. Мастните жлези започват да продуцират по-голямо количество себум, който е с променен биохимичен състав, и който става благоприятна среда за развитие на микроорганизми. Себорейния дерматит се локализира в себорейните области- окосмената част на главата, средната част на лицето(чело, вежди, около носа и брадичката), областта на гърдите, по гърба между лопатките и около гениталиите. Кожата в тези участъци е зачервена, леко влажна и отточна, мазна при пипане, покрита с дребни и мазни жълтеникави люспи. Сърбежът е слабо изразен.


Следва продължение за възможното лечение и поддържане при различните видове дерматит с продуктите на  "Екомаат".........







Няма коментари:

Публикуване на коментар